header
GRO_Su
LSVNoviGrad_15

ČANAK: POSTALI SMO TAOCI JEDNOG I PO GRADA

-Niti je Vojvodina razvijena niti bogata jer smo došli u poziciju prvi put u istoriji da je Vojvodina nedovoljno razvijeni region Srbije po službenim statističkim podacima republičke Vlade. Nedovoljno je razvijena i Šumadija, jugoistočna Srbija, Sandžak, zapadna Srbija. Pa šta je razvijeno? Nikad nećete pogoditi: Beograd – konstatovao je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, na tribini održanoj u Subotici u ponedeljak, 9. aprila, a zatim izneo niz poražavajućih činjenica koje to ilustruju.

Nezaposlenost, nebezbednost i nerešena komunalna infrastruktura su tri problema koja muče sve stanovnike Vojvodine. Od 463 naseljena vojvođanska mesta, samo 45 ima kanalizaciju. Od 10 opština s najvišim prosekom plata, 9 se nalazi na teritoriji grada Beograda, deseta je Lajkovac. Beograd ima milion i 700 hiljada stanovnika, Vojvodina 2 miliona, ali je zato budžet grada Beograda za 27 posto veći od budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine. U gradu Beogradu ima 15 magnetnih rezonanci, u Vojvodini dve.

-Da li se može razvijati zemlja tako što ćemo svi ili biti u Beogradu ili u Beograd ići da pokušavamo nešto da radimo? Ko će išta proizvoditi u ovoj zemlji ako ovako nastavimo? – pitao je Čanak, dodajući da smo svi postali taoci jednog i po grada.

Sa takvih realnih životnih problema se, međutim, pred svake izbore, pa tako i ove, skreće pažnja pričom o patriotizmu, o potrebi da se zbijaju nacionalni redovi, iz ovih ili onih razloga.

-Najedanput ideja o nacionalnom ekskluzivitetu ponovo dobija svoja krila. A ja ću vas podsetiti: pre 20 godina, kad je bilo najstrašnije, LSV je imala slogan „Nećemo da se delimo, nećemo da se selimo“! Ovo je naša zemlja, zemlja svih nas koji na njoj živimo. Tapija na vojvođansku zemlju se dobija tako što je zaliješ znojem! I to je cela priča. I upravo zbog toga LSV neće odustati od svojih ideja i svog programa koji traje 22 godine. Taj program se zove zakonodavna, sudska, izvršna vlast, imovina i izvorni prihodi garantovani Ustavom – zaključio je Nenad Čanak u Subotici.


Galerija