header
GRO_Su
PA131125_small

(DE)CENTRALIZACIJA PO MLAĐANU DINKIĆU UKINUTI SOPSTVENI PRIHODI MESNIH ZAJEDNICA

SUBOTICA - Iznenadnom blokadom računa sopstvenih prihoda korisnika budžetskih sredstava početkom novembra, počela je i u praksi primena Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, koji je stupio na snagu 29. septembra. Među onima koje taj zakon „pogađa“, našle su se i mesne zajednice kao najniži oblik mesne samouprave građana.

I dok zakonodavac zadovoljno trlja ruke, jer će se na osnovu ukidanja sopstvenih prihoda kao kategorije ostvariti dodatni prihodi od ukupno 40 milijardi dinara, u subotičkim mesnim zajednicama se postavlja samo jedno pitanje: zar na taj način ministar finansija Mlađan Dinkić sprovodi decentralizaciju za koju se toliko zalagao u izbornoj kampanji?

-Ovakva odluka, doneta verovatno sa nekakvom idejom punjenja budžeta, jer je, naravno, najlakše upravljati tuđim parama, najbolje pokazuje svo licemerje predlagača zakona, navodno velikog zagovornika decentralizacije. Novo zakonsko rešenje je zapravo izvanredan primer centralizacije sredstava – smatra Đorđe Dragojlović, zamenik predsednika Saveta Mesne zajednice „Peščara“.

Ionako veliko nezadovoljstvo načinom na koji se Grad Subotica odnosi prema mesnim zajednicama, postalo je sada još veće zbog novotarija iz kuhinje Ministarstva finansija. Naime, upravo zahvaljujući sopstvenim prihodima mesne zajednice su bile u prilici da samostalno rešavaju bar neke od problema s kojima se suočavaju, budući da sredstva koja im transferiše Grad pokrivaju samo troškove kancelarijskog poslovanja.

Ozelenjavanje i održavanje javnih površina, angažovanje higijeničara, materijalna pomoć socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, izgradnja trotoara, nabavka urbanog mobilijara, sufinansiranje udruženja građana, samo su neke od aktivnosti koje su mesne zajednice bile u mogućnosti da realizuju pomoću sopstvenih prihoda.

Njihovim ukidanjem, ukidaju se ne samo takve inicijative „odozdo“, već se i u potpunosti obesmišljava institut mesnih zajednica. Sada više nego ikad, legitimno je postaviti pitanje čemu one služe, ima li uopšte svrhe da tako obespravljene postoje.

-Ceneći sve ovo, Skupština Mesne zajednice „Peščara“ je na sednici odžanoj 13. novembra jednoglasno odlučila da preko nadležnih gradskih službi i institucija pokrene inicijativu za izmenu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, odnosno ukidanje člana 47, čime bi se stvari vratile na ranije stanje. Daleko od dobrog, ali još uvek mnogo bolje od ovog koje nam je nametnuto i protiv kog dižemo glas, očekujući da nam se u tome pridruže i druge mesne zajednice – zaključio je Dragojlović.


Galerija