header
GRO_Su
2012_02_27_11_49_06

KOME SMETA ZASTAVA AP VOJVODINE NA GRADSKOJ KUĆI ?

SUBOTICA -22 godine se LSV bori za jedno te isto: da se Vojvodini vrati zakonodavna, izvršna i delimično sudska vlast. 22 godine LSV traži da prihodi koji se ubiraju u Vojvodini tu i ostanu. I 22 godine slušamo istu priču: te nemoj sad, te gde baš sad, te biće, ćuti, čekaj, kriza je. A radi se zapravo o tome da 22 godine ne postoji volja da se Vojvodini vrati dignitet koji je nekada imala. Neisticanje zastave kao zvaničnog simbola Autonomne Pokrajine Vojvodine samo to potvrđuje – istakla je Mirana Dmitrović, članica Izvršnog odbora Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine u Subotici, na konferenciji za medije održanoj povodom osmogodišnjice od donošenja Odluke o zastavi APV, 27. februara 2004.
Ona je podsetila da je Gradski odbor LSV-a prošle godine u isto ovo vreme postavio pitanje: zašto na Gradskoj kući nije istaknuta zastava APV? Zvaničan odgovor od nadležnih još uvek nije stigao.

Trenutno se na zgradi lokalne samouprave, vijori samo zastava Republike Srbije, čak ne ni Grada Subotice, iako Član 9. gradskog Statuta nalaže drugačije: “Na teritoriji Grada Subotice se osim zastave Republike Srbije, koristi zastava Autonomne Pokrajine Vojvodine, u skladu sa Odlukom o zastavi Autonomne Pokrajine Vojvodine (“Službeni list APV”, broj 2/2004), kao i simboli i znamenja nacionalnih zajednica čiji su jezici u službenoj upotrebi, a u skladu sa Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina (“Službeni list SRJ”, broj 11/2002).”

-Gradski odbor LSV-a Subotica ovom prilikom još jednom poziva nadležne u lokalnoj samoupravi da, poštujući Ustav RS, Statut APV, Pokrajinsku skupštinsku odluku o zastavi APV, Zakon o lokalnoj samoupravi, konačno, i Statut Grada Subotice, istaknu vojvođansku zastavu na Gradskoj kući, paralelno sa zastavom Repuplike Srbije i zastavom Grada Subotice – rekao je Tibor Murenji, potpredsednik subotičkog LSV-a na kraju.

Biro za informisanje GrO LSV Subotica


Galerija