header
GRO_Su
12251_milos_nikolic2

KRIZA JE NAJVIŠE TRAGA OSTAVILA U KULTURI I OBRAZOVANJU

Mnoge institucije i manifestacije će morati da dožive transformaciju. Imamo plejadu odličnih mladih umetnika, ali ako im ne omogućimo da dobiju svoj prostor za stvaranje i ova generacija će napustiti i grad i zemlju.

Razgovaramo sa Milošem Nikolićem, profesorom violine u Muzičkoj školi u Subotici, koji je član Gradskog veća za kulturu. Imenovan je na predlog LSV Subotica, čiji je član Gradskog i Izvršnog odbora. Četiri puta je proglašen najboljim profesorom u zemlji i dobio je najprestižnija priznanja kao pedagog. Vezanost za porodicu i troipogodišnju kćer bio je motiv da ostane u Subotici, iako ima otvorena vrata u kulturnim institucijama Beograda i Novog Sada.

Iako ste među najmlađim kadrovima u Gradskom veću, Subotičani Vas znaju po brojnim nagradama i pedagoškom radu ...

U kulturi sam, kako se to kaže, od malih nogu, što me obavezuje da dam doprinos i Subotici i vratim joj deo ulaganja u kulturne institucije Grada. Profesor sam violine u Muzičkoj školi, a sa sedam godina sam bio prvak Srbije na takmičenju mladih violinista. Kao učenik osvajao sam brojne nagrade na takmičenjima još u bivšoj Jugoslaviji, a u srednjoj školi sam zahvaljući nadpreosečnom rezultatu, dve godine pre svoje generacije, kao najmlađi đak upisao fakultet na novosadskoj Akademiji umetnosti. Magistarski studij je u toku, a i učenicima prenosim, da umetnička profesija zahteva doživotno usavršavanje.

Pre šest godina su moji učenici osvojili na jednom takmičenju 30 prvih nagrada, od kojih su 20 bile specijalne nagrade. Tada se već znalo za moje ime u Srbiji, a sarađivao sam sa Marinom Jašvili, sa Moskovskog konzervatorijuma, Sretenom Krstićem i drugim velikim imenima, a iza svega toga stoji deset sati svakodnevnog druženja sa knjigom i violinom.

Da li vekovna tradicija kulturnih i drugih institucija i druge vrednosti mogu od Subotice da stvore značajan kulturni centar?

Kao multinacionalni Grad Subotica ima višestruko značajnu kulturnu tradiciju. To je grad festivala, ali ovde nedostaje festival koji je davno stvoren, a to su subotičke muzičke svečanosti. Subotica mora da dobije svoj SUMUS. Iako je imala prvu filhrmoniju, Subotica nije mnogo ulagala poslednjih decenija u oblasti muzičke kulture, a sve što je stvoreno u Muzičkoj školi je rezultat individualnog angažovanja njenih kadrova. Iako ima veliku tradiciju u kulturi, grad nema ni adekvatnu salu za koncerte. Subotici je potrebna sala gde će nastupiti filharmonija, a pošto pozorište nije završeno, jedina alternativa je da se u Sinagogi rekonstruiše takav prostor. Pošto to nije moguće realizovati putem gradskog budžeta, međunarodni IPA programi to mogu učiniti i stvarnim i mogućim.

Vi smatrate da je u Subotici muzička kultura i umetnost zapostavljena u odnosu na druge oblasti kulture?

Sve što je stvoreno u oblasti umetnosti i kulture u gradu je vredno poštovanja. Ali, mnoge manifestacije i institucije će morati da dožive transformaciju. Grad može vratiti i nekadašnji Omladinski festival, ali modernizovan, kao što je potrebno osavremeniti i neke manifestacije i dati im duh veće profesionalnosti. Sada imamo plejadu odličnih mladih umetnika, ali ako ne dobiju svoj prostor za stvaranje i ova generacija će napustiti i grad i zemlju.

Kada će Subotica dobiti pozorište? U kojoj fazi su radovi na kosturu objekta koji je zamišljen kao pozorišni hram?

U ovom trenutku nemam nikakvih saznanja oko toga kada će građani Subotice dobiti pozoirište. Koliko to tišti građane, toliko je problem i za sve glumce, reditelje i umetnike, kojima je praktično oduzeta kuća. Na funkciji sam tek mesec dana, ali ću svom energijom podržavati nastavak izgradnje.

Sadašnje stanje umajuje značaj i nivo kulture?

Stanje u kulturi je danas složenije zbog sve teže ekonomske situacije. Ljudi se bave osnovnim materijalnim problemima, a nadgradnja u svim oblastima, posebno obrazovanju i kulturi, ostaje i dalje u zapećku, pa ne čudi da je tako veliki broj mladih otišao iz zemlje. Kada se ima u vidu i veliki broj mladih koje gotovo ništa ne zanima, moramo reći da je stagnacija čitavog društva, ostavila najviše traga u kulturi i obrazovanju, kao svojim temeljnim stubovima. Izlaz iz toga je stvaranje novih vrednosti i veća ulaganja u kulturu, koja je direktno oslonjena na obrazovanje.

Da li će stranka LSV kojoj pripadate, podržati ili otežati Vaše napore da u Subotici stvorite „novo kulturno jezgro", kako ste nagovestili?

Profesionalni izazovi se mogu realizovatu u svakom gradu, ako je čovek spreman da uloži svoje kontakte i energiju, da bi realizovao svoj cilj i viziju, a to je da kultura izbije u prvi plan. Pošto mi ne manjka takmičarskog duha, verujem da ću uspeti da obogatim temelje kulture Grada. U svemu tome imam značajnu podršku LSV, stranke koja je svojim dugogodišnjim radom doprinela dijaloškoj atmosferi i višoj kulturi javne političke scene.


Galerija