header
GRO_Su
Thumb

MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika koji se obeležava 21. februara, Omladina Gradskog odbora LSV-a želi da skrene pažnju na značaj negovanja ove bitne komponente identiteta svakog pojedinca i pojedinke.

U Vojvodini kao izrazito multietničkoj sredini ovo pitanje jedno je od najznačajnijih jer se kroz očuvanje maternjeg jezika čuva i kulturni identitet svih nacionalnih zajednica koje Vojvodinu baš zbog te raznolikosti čine autentičnom.

Nažalost, moramo da konstatujemo da se zakonski zagarantovano pravo na upotrebu maternjeg jezika i pisma - pre svega u službenoj sferi - često u praksi ne poštuje dosledno ili se ne praktikuje uopšte, što tumačimo nepostojanjem senzibilnosti nadležnih organa za ova pitanja.

Država zato mora da pruži čvršću institucionalnu podršku kako bi ovo pravo zaživelo u praksi, jer samo tako ono ima smisla i prevazilazi deklarativnu brigu za očuvanje multikulturalnosti Vojvodine.

Međunarodni dan maternjeg jezika ustanovljen je 1999. godine od strane Uneska kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. bili ubijeni u Daki, glavnom gradu Bangladeša, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije bio proglašen za jedan od dva zvanična jezika u ondašnjem istočnom Pakistanu.Omladina GrO
Lige socijaldemokrata Vojvodine
SuboticaGalerija