header
GRO_Su
LSV_makova_20sedmica_20_15

Moramo brinuti o selima i prigradskim naseljima

Plodne vojvođanske ravnice ne treba rasprodavati nego štititi kao najznačajniji resurs ovog regiona, poljoprivrednije treba podsticati i pomagati po modelu koji funkcioniše u Evropskoj uniji, a žitelje sela i prigradskih naselja ne treba dovesti u situaciju da decenijama čekaju na osnovnu infrastrukturu, niti da se zbog toga osećaju kao građani drugog reda, naglašeno je na sinoćnjim tribinama koje je Liga socijaldemokrata Vojvodine organizovala u Ljutovu i na Makovoj sedmici.

-Koliko su problemi o kojima smo razgovarali važni za grad i njegova prigradska naselja, ilustruje i podatak da se broj, kako gradskog tako i seoskog stanovništva, na području Subotice smanjuje znatno brže nego na nivou AP Vojvodine – kaže Dragan Andrić, predsednik Gradskog odbora LSV u Subotici.

-Procenjuje se da je broj stanovnika u ruralnim delovima Subotice tokom poslednjih dvadesetak godina smanjen čak 12 odsto. Zato ćemo se mi na svim nivoima vlasti zalagati da se hitno pokrene niz mera koje će sačuvati seoska naselja i stimulisati žitelje, naročito mlade ljude, da ostanu na selu i egzistenciju ostvaruju u ruralnim delovima grada.

Gosti tribina na kojima se razgovaralo o problemima poljoprivrednika i lošem stanju komunalne infrastrukture u prigradskim naseljima, bili su Aleksandar Kravić, jedan od osnivača i član predsedništva LSV-a, Dragan Andrić, predsednik Gradskog odbora LSV u Subotici i Laslo Fodor, aktivista ove stranke.


Galerija