header
GRO_Su
Dan3

OBELEŽEN DAN OSLOBOĐENJA SUBOTICE U II SVETSKOM RATU - ADOLF HITLER NE MOŽE DA BUDE BOLJI IZBOR!

10. oktobra 1944. Subotica se upisala u mapu gradova koji su u važnom istorijskom momentu bili na pravoj strani, na strani antifašizma. Ni danas, 68 godina posle, ne smemo dozvoliti da u kolektivnoj svesti bledi sećanje na konkretne okolnosti i aktere događanja. I što je još važnije, ne smemo prepustiti zaboravu vrednosno značenje tog datuma za Suboticu i sve njene građane i građanke – rekao je Veljko Vojnić, zamenik predsednika Skupštine grada i predsednik Gradskog odbora LSV-a, povodom obeležavanja Dana oslobođenja Subotice od fašističkih snaga u Drugom svetskom ratu.

On je naglasio da obaveza svih nas da s dubokim poštovanjem čuvamo sećanje na tekovine antifašističke borbe u Subotici, u Vojvodini, u Srbiji, nikad nije bila veća, jer su sve prisutniji pokušaji agresivne revizije prošlosti kroz relativizaciju značaja narodnooslobodilačke borbe i otvoreno zagovaranje rehabilitacije osvedočenih ratnih zločinaca.

U tom smislu, smatramo apsolutno neprihvatljivim izjave koje poslednjih nekoliko dana daju pojedini istoričari - uključujući i Olivera Antića, savetnika predsednika Republike Srbije za pravna pitanja - kako bi Srbija danas bila jača i moćnija od Švajcarske, kako bi se ceo svet ugledao na nas, kako bismo mi bili ti koji postavljaju uslove, kako bi bilo 30 a ne 7 miliona Srba… samo da nije propalo pristupanje Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu i Adolfu Hitleru marta 1941 – rekao je Vojnić, navodeći najnoviji primer vrednosne revalorizacije istorije.


Galerija