header
GRO_Su
placeholder_1

PRVO, VOJVODINA! NOVI POČETAK

SUBOTICA - Deveti redovni kongres Lige Socijaldemokrata Vojvodine, koji je ujedno i izborni kongres, održan je u subotu u Novom Sadu u prisustvu 1.046 delegata. Učešće u radu Kongresa uzelo je i 78 delegata iz subotičke Lige.

Kongresu su kao gosti prisustvovali lider SDPS Srbije Rasim Ljajić, predsednik SDU Žarko Korać, potpredsednik LDP Dušan Mijić, potpredsednica DS Vesna Martinović, visoki funkcioneri SVM Balint Pastor i Šandor Egereši i predsednik Vojvođanske akademije nauke i umetnosti.

Gosti iz regiona bili su predstavnici DPS Crne Gore, Istarskog demokratskog saveza, Liste za Rijeku, Nove SDP Makedonije, zatim ambasador Crne Gore u Srbiji Igor Jovović, kao i predstavnici ambasada SAD, Francuske, Turske, Kine i Angole. Od niza pisama i čestitki, izdavajamo onu iz Partije evropskih socijalista.

Podnoseći izveštaj o radu između dva kongresa, predsednik LSV je istakao da više republičku vlast ne molimo nego od nje zahtevamo da sa Vojvodinom razgovara da se ne bi pregovaralo. Pošto su Vojvodini oduzeta prava, onda treba da se borimo, da živimo za Vojvodinu i za svoja ubeđenja. Nama ne treba druga država, već drugačija Srbija. U svom izveštaju naglasio je da se mora zaštititi „vojvođanska civilizacija“ i njene tekovine: višejezičnost, nacionalna i verska tolerancija, vladavina prava i najoštrije kažnjavanje širenja mržnje i netrpeljivosti. Ocenio je da je borba protiv izmišljenog vojvođanskog separatizma zapravo dimna bomba za prikrivanje stvarnih problema u zemlji. Kongres je i zbog toga održan pod motom „Prvo, Vojvodina! Novi početak.“

Nenad Čanak je izabran za predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine. Za zamenika predsednika i generalnog sekretara stranke izabran je Bojan Kostreš, za potpredsednike, koji predstavljaju regije Bačku, Banat i Srem – Aleksandar Jovanović, Branislav Bogaroški i Đorđe Stojšić, dok je za predsednika političkog saveta izabran Dušan Jakovljev.

Suboticu će u Glavnom odboru LSV predstavljati Vesna Berta, Dragan Andrić, Daniel Kovačević i Emil Dulić.


Galerija