header
GRO_Su
lsv_logo_2

Zašto kasne izbori za Skupštine mesnih zajednica?

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine ukazuje građanima Subotice da su prošlonedeljenom Odlukom o raspisivanju izbora za članove skupština mesnih zajednica još jednom prevareni.

Predsednik Skupštine Grada Subotica je izbore raspisao sa više od mesec dana zakašnjenja i zakazao ih za 19. jul, u sezoni godišnjih odmora i radova u polju. Da se pitao isključivo on, odnosno Srpska napredna stranka, članovi skupština mesnih zajednica bi se birali tek u vreme održavanja pokrajinskih i lokalnih izbora koji još nisu ni zakazani.

Naprednjaci su valjda tako hteli da veliku akciju osvajanja Vojvodine prošire i na subotičke mesne zajednice, računajući da im je za uspeh neophodna šira podrška (čitaj: podrška svoga predsednika) nego što je objektivno imaju u biračkom telu. Predsednik Skupštine, Ilija Maravić, kašnjenje je pokušao da opravda uštedama kojih bi bilo da se izbori održe zajedno, odnosno eventualnim izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi.

Na drugoj strani, iako ih je baš on prozvao saopštenjem, predsednik Gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara u Subotici je naprednjacima brže-bolje oprostio kašnjenje, pohvalio Odluku o raspisivanju izbora i naglasio da nema nesuglasica u odnosima dve najveće koalicione stranke. Ostale stranke na vlasti, kao i obično, ćute!

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine ne može prihvatiti ni jedno od opravdanja jer je predsednik Skupštine Grada Subotica kašnjenjem prekršio Odluku najvišeg organa lokalne samouprave kojim predsedava.

Naime, Odlukom o mesnim zajednicama iz oktobra 2011. godine, predsednik Skupštine raspisuje izbore za Skupštine mesnih zajednica najkasnije 30 dana pre isteka mandata članova Skupština, a poslednji izbori za mesne zajednice na teritoriji Grada Subotice održani su 5. juna 2011. godine. Rok za verifikaciju mandata članova Skupština mesnih zajednica je bio 28. jun 2011. godine.

Rečju, predsednik Skupštine je i na ovom primeru, pokazao da čelnici stranaka na vlasti odluke donose samovoljno, ne poštujući čak ni principe koje su sami ustrojili. Uvek na štetu građana i demokratije!


Galerija